選單 喜愛清單
「線灰」其實完全唔「灰」!
2017-12-13

如果你曾經同裝修師傅討論過家中油漆嘅程序及安排,就一定有聽過師傅口中經常提及到嘅「線灰」。大家唔需要擔心聽唔明,「線灰」一啲都唔「灰」,亦與你牆身油漆嘅顏色無關,其實「線灰」係油漆工程中一個重要工序嚟架~!

師傅仔話你知,「灰水」係香港 60 年代常用嘅漆油,當中嘅成份有熟灰、塵灰、英泥等。後來因為「灰水」在施工期間係帶有腐蝕性嘅,  乾後觸摸會有很多白色粉末,所以到左而家已經呂會再有師傅採用。現在大家用嘅油漆材料通常都係乳膠漆,但有啲裝修師傅依然會泛指油牆物料為「灰水」,而「線灰」就係講緊整個油漆工程中打磨嘅步驟啦~

裝修師傅教路,整體油漆工程係要先「鏟底」再「批灰」,等待灰乾了之後就需要打磨,依個工序就叫做「線灰」。完成依個工序之後,就會塗上油漆。塗了一層,乾透後再打磨,又再塗,如是者 3 至 4 次,就叫做完成油漆工序啦!

在牆身鑽一個孔,可大可小!
2017-12-11

好多時大家都唔敢在單位牆身鑽洞,因為都唔知點樣入手好,但如果請個師傅來做鑽洞依類蚊型工程又唔係太好意思咁...

師傅仔話,其實用電鑽嘅用法好簡單,如果選好合適嘅鑽咀就更係事半功倍~!

最常見嘅鑽咀有「鋒鋼鑽咀」、「木鑽咀」和「石屎鑽咀」,如果大家購買嘅電鑽係大牌子出品的話,通常都會贈送上述幾款鑽咀。

「鋒鋼鑽咀」嘅鑽頭及鑽咀身粗幼平均、堅硬;「木鑽咀」嘅外型就同「鋒鋼鑽咀」有少少相似,但其旋紋就較為疏離,有助快速帶走木屑;而「石屎鑽咀」就較易辨認,鑽頭呈三角狀,且鑽頭比鑽咀身粗,一般都會有紅色標記,需配合震波使用。
 
裝修師傅提提你,在牆身鑽洞,當然要選用「石屎鑽咀」及震鑽。家居牆身通常最外層都只係一層批盪,可以善加利用作定位之用。在牆身標好記號後,將電鑽調至沒有震波嘅波段,鑽過批盪後,便不易深入,這時再轉用震波,便能順利鑽孔而不易走位。

家中照明影響多,裝前規劃眼睛妥
2017-12-07

相信大家作為都市人,每一日都花好長時間去使用手提電話及電腦等等,令雙眼長期處於崩緊狀態。如果返到屋企,其燈飾及光源安裝唔夠恰當的話,就會加強眼睛嘅壓力。因此,家中嘅照明系統係非常重要,有助舒緩眼睛疲勞,所以安裝前就應該更認真規劃。今天師傅仔我就為大家介紹書檯、櫥房及兒童房間嘅光線啦~

工作光暗好關鍵,減輕疲勞我最掂

如果大家經常想於家中工作,工作檯周圍嘅照明就非常關鍵啦!如果燈光位置不恰當引致照明不足,工作期間眼睛就會好容易會感到疲倦,甚至影響工作效率。師傅仔就建議大家,工作檯上應該要有一枝書檯燈,而且書檯燈最好能夠調整高低及用上可轉動嘅燈罩,這樣就能夠自由移動光源到工作範圍中。如果有電腦,就要確保書檯燈唔會直接照到電腦螢幕,以免強光反射到眼睛並對眼睛造成傷害。電腦後面最好加少許燈光來減低光線對比度,減輕環境對眼睛引起嘅疲勞;除了書檯之外,工作嘅地方應該也要設有天花燈、吊燈等照明光源,為工作室提供柔和嘅光線,減低書檯上與背景之間嘅光線對比度。另外,電腦位置應該盡量遠離窗口,以免螢幕會反射猛烈的陽光,同時亦可於窗口裝上百葉簾,方便隨時調整自然光。

廚房多角夠光源,煲湯切菜夠安全

另一個好需要良好照明系統嘅空間,就係廚房啦~ 試諗下,廚房內光線唔足夠,就會很容易撞到櫥具,一不小心更會被利器弄傷,所以廚房嘅光暗度係需要非常認真考慮及調整。師傅仔我就建議大家在廚房可裝上光管以提供照明,因為光管可以令到光線平均分怖在廚房每個角落,咁樣廚房內嘅工具、食物等等都一目了然,亦可以令你烹飪時煮得更加輕鬆又放心。另外,在天花或較暗嘅地方可以加上一兩盞射燈補充光源,能夠令廚房更明亮,搵野嘅時候就睇得更清楚,亦為廚房加上一點特色啦~

轉動燈,樂繽紛,意外自然少發生

小朋友嘅安全係十分重要嘅,所以兒童房間在裝修時亦需要詳細考慮照明系統。首先,小朋友身型比較矮小,謹記光源開關制就唔好安裝得太高,以免佢地掂都掂唔到。另外小朋友無論係睇書或者玩耍嘅時候都需要充足嘅燈光照明,師傅仔我就建議大家可以為小朋友添設一支可以轉動燈罩及一支吊燈,咁就放心佢地隨意在房間每個角落度活動啦~

裝修流程大分析,基本程序你要識 (下)
2017-09-27

經過五個重要嘅裝修步驟後,基本上工程已經到左收尾嘅環節。只要完成餘下工序,你就可以搬進依個安樂窩啦。但大家切勿因此而掉以輕心,否則就會有機會爛尾收場,咁就會後悔莫及啦~

 

步驟六:裝修後先做清潔,家居面貌快展現

在油漆工程後,基本裝修已經完成,但並唔代表大家可以立即搬傢私入伙。其實裝修之後,施工現場會殘留很多垃圾,例如水泥、油漆及玻璃膠等等… 此外,櫃子內外、地面及牆身都會灰塵滿佈,又或者沾上唔同賣型嘅污漬,所以在裝修後第一件事做嘅,就係清潔乾淨上述提及到嘅地方。其實好多裝修師傅都會幫你安排好清潔工序,甚至會在報價單中列明。依一類嘅清潔工序,一般都係十分污髒亂雜嘅,如非必要,師傅仔我都係建議大家請裝修師傅代勞吧啦~

 

步驟七:交收檢查做到足,減少麻煩添幸福

當所有工序完成後,你便可以安排時間驗收。驗收單位嘅時候,切記要將每一個裝修過嘅位置都仔細望下。例如話,測試清楚每一個門櫃門鉸位係咪開合正常,以及檢查清楚牆身油漆或地腳線有冇瑕疵等等。另外你可以對每一個插座進行測試、每一個水喉開關多次,以及嘗試開關門窗,以確保一切正常。而驗收時亦可帶同便利貼,如現場有任何問題就可以在其之上標籤好,讓師傅了解出問題嘅地方及詳情,以方便佢地進行修葺。

 

步驟八:仔細清潔搬家去,新家舒服無憂慮

經過左裝修後嘅專業清潔後,基本上家居已經好整潔,但大家亦應該考慮有否需要進行滅蟲或其他消毒步驟。除了選擇自己進行清潔外,亦可以找清潔公司代勞。連清潔工夫都做足,大家就可以更安心舒適地入住。而最最最最後一步,就係安排一個好日子入伙啦~!

 

 

裝修流程大分析,基本程序你要識 (中)
2017-09-26

在裝修嘅過程當中,所包含嘅工序繁多。裝修前需要清楚了解每一個步驟,先可以有效率地裝修你嘅「理想家居」。除了前期工作、清拆及水電三個步驟外,在施工工程中,重有很多步驟係需要注意架~

 

步驟三:泥水師傅最早到,先做泥水效率高

嚟到依個階段,泥水師傅就會上場開工。佢地會先處理好牆身瓦仔、地台及洗手間防水等等嘅工程。在泥水師傅進場前,需要確認好瓷磚等所需材料會於裝傳到場嘅同一日送到家中,否則就會拖慢工程進度,更會浪費 (師傅) 工錢。

 

步驟四:油漆前工夫做足,粉飾家居唔會哭

油漆工程嘅進行時序,主要在泥水工程之後。進行油漆工程時,切記要做好保護工作,以免為其他地方添上不必要嘅顏色。另外當油漆工程完成後,家具或潔具搬入屋企嘅時候,當中難免會踫撞到牆身,或會弄花牆身上的油漆,依個時候就可以請油漆師傅幫忙補一補漆,但記得要事先和師傅傾好相關事宜丫。而若然牆身係使用噴漆,補漆時亦會造成修補痕跡,咁就需要於搬運家具前保護好牆身啦~

 

步驟五:木工師傅進場,櫃子華麗出場

油漆工程完成之後,就係木工進場嘅時間。由於木工於較早日子已經根據你嘅要求訂造儲物櫃等家具,而基本上木工進場時,所訂造嘅櫃子已經完成,只係差裝嵌工作未完成。因此上述嘅「前期工作」一定要做好,預早確定櫃子嘅造型及所有收納功能,以便木工師傅搬運家具及進行裝嵌工作。

 

 

裝修流程大分析,基本程序你要識 (上)
2017-09-25

大家有冇諗過需要經過適當嘅裝修,先可以將一間空洞嘅單位成為心目中嘅「理想家居」呢?一頭家形成嘅過程當然並不簡單,其過程中需要經過唔同嘅工序,例如木工、水電、油漆等等。不過,關於每個工程嘅先後次序問題,大家又有幾清楚了解呢?而大家又要點樣妥善安排每個工序,令工程更順利完成呢?除了依賴監工及設計師外,其實大家亦可花點工夫,令日後重造或追加的嘅施工項目減少,節省金錢。

裝修流程大致可分為兩大部份,其一係裝修前嘅前期工作,而其二就係施工工程。如果大家於裝修前想得越詳細,整個工程就會進行得愈順利,另外亦建議大家搵一個願意聆聽你需要好師傅,除左可以將你心中所想實體化之外,又可給你專業意見,為你打造理想家居。

 

前期工作:
開始裝修前,先為你的新居進行構思,預先設計新居格局。大家可以對自己的新居進行一次詳細的測量,如裝修所涉及的面積和主要牆壁的尺吋。大家亦可自行利用簡單線條繪畫出平面圖,並以文字表達燈具、家具、插頭等位置。這樣可以令兩者加以配合,而且師傅亦可在前期給予適合的意見。

 

步驟一:拆前要想定,免得要重整
當進入施工階段,拆除工程就係整個工程嘅第一步,因為要將工地嘅框架搭起來,而其中主要工夫就包括拆牆、拆地板、拆傢俱等等。在拆除前要先計劃清楚,例如哪幾道牆要拆除、地板係咪需要重鋪、或是牆後喉管有冇需要更換等等。師傅仔我建議大家預先確定有冇拆除嘅需要,並先向師傅查詢有冇必要才進行拆除,以免拆錯左需要重整,浪費大家嘅時間及金錢。 

 

步驟二:水管電線如何走,預先定位先足夠
完成拆除工程後,水電工師傅就會進場施工,所以大家就要預先絀電燈、家具、空調等位置設計好,好讓師傅為你安排冷熱水管同電線點樣走。大家可在新居利用粉筆,把所有設備大概位置標示出來,親身感受及測試,咁就可以減少修改機會。如有需要喺新砌嘅牆身鋪電線,就一定要同瓦工配合好先啦~

除此以外,如果大家想安裝光纖寬頻或者更換寬頻服務供應商,亦最好喺依個階段計畫好,再聯絡供應商派人嚟睇睇係咪需要安排鋪線入屋;否則於裝修工程完結後先發現問題的話,就可能被迫要明線入屋,大大影響室內觀感架啦!